Vegan

In de wijnwereld kom je het woord ‘vegan’ steeds vaker tegen. Hoewel druiven weliswaar zuiver plantaardig zijn, kan er bij het maken van wijn gebruik worden gemaakt van dierlijke producten. En dat gebeurt tijdens het proces van het klaren (simpel gesteld: helder maken) van de wijn. Wijn die net gegist is, is namelijk nog troebel.
Klaren doet de wijn in principe uit zichzelf; de vaste deeltjes zakken naar beneden. Maar een wijnmaker kan de wijn ook een handje helpen, door in het laatste proces van het wijnmaken een klaringsmiddel aan de wijn toe te voegen om de vertroebelende deeltjes, zoals gistrestanten en pitdeeltjes, sneller te laten zakken. En vaak zijn deze klaringsmiddelen dierlijke producten, zoals vislijm (ook wel isinglass genoemd, gemaakt van zwemblazen van vissen), caseïne (een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt), gelatine (gemaakt van huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) of eiwit van kippeneieren. Al deze hulpstoffen hebben namelijk het vermogen om de vaste deeltjes die in de wijn rondzweven aan zich te binden. Het geheel zakt dan sneller naar de bodem waarna de wijn van zijn bezinksel kan worden verlost. Daarna worden de meeste wijnen gefilterd om de laatste restjes eruit te halen. De meeste wijnen, want sommige wijnmakers filteren hun wijnen bewust niet; zij zijn van mening dat die achtergebleven deeltjes smaak toevoegen aan de wijn.
Dierlijke klaringsmiddelen vormen een drempel voor veganisten. Want hoewel deze stoffen alleen iets uit de wijn halen, niks toevoegen en ook de smaak van de wijn niet beïnvloeden, zijn ze wel met de wijn in aanraking geweest gedurende het productieproces. Gelukkig zijn er ook alternatieve middelen zoals silicagel, bentoniet (een kleisoort) en plantaardige ingrediënten voor het klaren van wijn, zoals aardappel-proteïne verkregen uit aardappelzetmeel. Wijnen die geklaard zijn met dergelijke hulpstoffen zijn dus vegan. Hiervoor bestaat een aparte certificering. In onze webshop vermelden wij de producten met een certificering. Er zijn echter veel meer producenten die vegan werken, zonder certificering.

Resultaat 1–96 van de 106 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–96 van de 106 resultaten wordt getoond