Oogstjaar 2015

Het ene jaar is het andere niet. Het verloop van het weer beïnvloed de kwantiteit en kwaliteit van de oogst. De Vughtse Wijnkoperij heeft per oogstjaar de meest belangrijkste punten per regio voor je op een rij gezet. De belangrijkste regio’s binnen een land waar wijnen vandaan komen met het meeste rijpingspotentieel. Daarmee kun je gemakkelijk bepalen of bepaalde regio’s in de jaren aansluiten op jouw wensen. Van de meeste wijnjaren, zeker de meest recente, hebben we een ruime selectie beschikbaar. Heb je meer specifieke wensen? Laat het ons weten, zodat we voor je op zoek kunnen gaan!

Algemeen

In zijn algemeenheid gaat 2015 de boeken in als een zeer goed jaar. Per land en regio zijn er uiteraard verschillen.

Bekijk de wijnen van de Vughtse Wijnkoperij uit het oogstjaar 2015!

Bordeaux

Wit : veel regen in augustus wat er voor zorgden dat Sauvignon Blanc wel goed rijpte maar doordat Semillon een dunnere schil heeft zorgden dit helaas voor problemen. De beste wijnen zijn te vinden in Pessac-Léognan. Chateau Smith-Haut-Lafitte scoorde 96 punten, net zo veel als Haut-Brion scoorde.

Op Château Haut-Bailly merkte Veronique Sanders op dat in Pessac-Léognan de vintage in verschillende fasen vorderde. ‘Eind juli was het net als 2005. Toen werd het meer zoals 2009 en uiteindelijk dichter bij 2010. Uiteindelijk eindigde het echter als geen ander vintage. Voor mij is het volkomen uniek. ‘

‘Als we vergelijkingen willen maken voor de droge witte wijnen, denk ik aan 2010 en ook aan 2007 vanwege zijn voorwaartse karakter, elegantie en frisheid – maar met veel meer diepgang in 2015 als gevolg van de zeer rijpe druiven’, zegt Jean-Jacques Dubourdieu van Denis Dubourdieu Wijnen.

Rood: gezond fruit bij de oogst, de zomer was heet en droog met een royale bloei gevolgd door een vochtige augustus. De oogst was over het algemeen eerder dan in 2014. Optimisten noemen het de beste oogst sinds 2010, met de meeste voorkeur voor de rechteroever.

Er zijn prachtige wijnen gemaakt en verschillende Chateaux hebben aantoonbaar hun beste wijnen ooit gemaakt, waaronder Pontet Canet, Cos en Canon.

Decanter-adviseur-redacteur Steven Spurrier zei deze week dat hij 2015 als een zeer moderne Bordeaux-vintage zag. ‘Het is niet zoals Bordeaux 10 jaar geleden, toen tannines spijkerhard konden zijn. In 2015 domineert het fruit de tannines en de zuurgraad.

Comte Stephan von Neipperg, van La Mondotte en Canon La Gaffelière, vond dat het meer vers fruit bevat dan in 2009 en niet zoveel kracht en structuur als in 2010. ‘Maar je moet echt terugkomen over 10 jaar om zeker te weten hoe goed zal het blijken te zijn. ”

Na aan beide kanten van de Gironde wijn te hebben geproefd, beweert Eric Kohler van Château Lafite-Rothschild dat de vintage in twee verschillende stijlen verkrijgbaar is. ‘In St-Emilion zijn de wijnen vaak groot en extravert. Op de linkeroever zijn ze klassieker elegant. ‘Het behoeft geen betoog dat Lafite de belichaming is van elegantie in 2015.

In St-Emilion zelf ziet Otto Rettenmaier van Château La Tour Figeac een rode draad tussen 2005, 2010 en 2015. ‘En hoewel er overeenkomsten zijn, zijn er ook verschillen. 2005 is enorm, 2010 is gespierd en ik zou ons 2015 als eleganter en toegankelijker categoriseren dan zowel 2005 als 2015. ‘

Latours Frederic Engerer ziet overeenkomsten met 2005 en 1982. ‘Onze 15 is wat romiger zoals 82 dat ook had’, merkt hij op. ‘Maar ik denk ook dat het beter is dan 2005. De 15 Latour heeft nog meer elegantie en precisie. 2005 was misschien een gemakkelijker vintage om te maken dan 2015. Maar dit is een betere vintage. ‘

Zoet: Botrytis tastte wijngaarden gelijkmatig en snel aan tussen de late herfstregens in, wat resulteerde in veelbelovende oogsten. 2015 was de derde vroegste oogst in de geschiedenis van Château d’Yquem. Het begon op 3 september en was op 21 oktober voorbij. Intermitterende, maar perfect getimede regens veroorzaakten enorme botrytis, die dit jaar puur en geconcentreerd was en volledig onaangetast door grijze of zure rot. Zoete witte wijnen uit 2015 zullen relatief vroeg gedronken worden en kunnen beschouwd worden als een “plezierige” vintage.

Jean-Jacques Dubourdieu van Denis Dubourdieu Wijnen vind deze vintage lijken op 2011 waar de oogst ook vroeg eindigde en het heeft de dezelfde frisheid als 2010.

Bourgogne:

Wit: Een vroege vintage met een hele warme, droge zomer. Chablis werd begin september getroffen door hagel, waarbij 300 hectare wijngaard werd beschadigd. Lagere zuurgraad maakt de wijnen rijker maar minder nauwkeurig dan in de jaren 2014.

De 2015 vintage is ongelijk. De wijnen zijn rijker, beter te combineren met eten dan de strakkere wijnen uit 2014. Maar de wijnen uit de 2015 zijn niet zo rijk en laag in zuren als we zagen in de tropische jaren 2006 en gemakkelijke jaren 90.

Anne Morey van Meursault beschrijft 2015 zelfs als ‘een klassieke witte Bourgogne-vintage, met een goede frisheid en verouderingspotentieel’, en is duidelijk bezorgd dat de wijnen voortijdig kunnen worden afgedaan als ‘’afkomstig uit een warm’’ – en daarom oninteressant – jaar.

Pierre-Yves Colin van Chassagne-Montrachet is het daarmee eens. Voor hem roepen de 2015s in barrel de jaren 1985 op: ‘de beste witte vintage die ik ooit heb geproefd’. Dus hoewel de witte wijnen van 2015 misschien niet zo homogeen briljant zijn als hun rode tegenhangers, zullen zorgvuldige wijnliefhebbers die hun kwaliteit niet onderschatten ruimschoots worden beloond.

De witte wijnen zijn rijk met veel power en redelijke lage zuren.

In het zuiden van de Bourgogne is het plaatje ook ingewikkelder. De rode en witte wijnen van de Côte Chalonnaise zijn een groot succes, boordevol koopjes: hun kwaliteit zou een troost moeten zijn in een vintage die zowel schaars als duur zal zijn in de legendarische appellaties van de Côte d’Or.

De Mâconnais daarentegen was zowel droger als heter dan de streken in het noorden, en de druiven rijpten snel: de wijnen, die gewoonlijk overvloedig zijn, lijken vaak op overmaat. De successen van 2015 – en dat zijn er zeker genoeg – zijn genereus en relatief open, in de stijl van een vintage als 2011.

Rood:

Lage opbrengsten en warm weer zorgden voor voldoende rijpheid, kleine druiven en een vroege oogst. De kwaliteit ziet er buitengewoon goed uit, met sommige mensen die vergelijkingen fluisteren met de uitstekende vintage uit 2005. Het zuurgehalte in individuele wijnen kan cruciaal zijn.

De rode wijnen zijn echt geweldig: rijk, krachtig en statig, maar bijna altijd ondersteund door sappige zuren. De onderscheidende kenmerken van de diverse terroirs van de regio, die kunnen worden afgesloten door overrijpheid in warme jaren, worden duidelijk uitgedrukt. Ondanks zijn rijkdom en omvang is dit ook geen gemakkelijke vintage. Dit zijn wijnen voor de lange termijn, met serieuze reserves aan rijpe tannines verborgen achter hun genereuze fruit: ze zullen geduld verdienen – en als ze op fles stoppen, zullen ze het eisen.

Sommige wijnboeren maken vergelijkingen met de uitstekende jaren 2005, hoewel de opbrengsten in 2015 lager waren en de wijnen meer geconcentreerd zijn. Anderen kijken naar 1990 voor een analogie. Misschien moet het laatste woord gaan naar Volnay’s Michel Lafarge, een van de meest bedachtzame en ervaren waarnemers van de Côte d’Or, die parallellen trekt met de jaren 1929 die hij proefde als een jonge man in de kelders van zijn familie. Geen enkel ander vintage van de afgelopen 60 jaar, zo reflecteert hij, is echt vergelijkbaar.

In de Côte de Nuits omschrijft Bruno Clair 2015 als ‘een aristocratische vintage met finesse’. Maar het was geen overvloedige oogst. Jacques Devauges van Clos de Tart legt uit:“ De nachten waren heet eind juni en juli, en dit leidde tot bessen die van de trossen vielen, en bijgevolg tot lagere opbrengsten. ” Bovendien hield de hete zomer de bessen klein, en dus met minder sap. dan normaal. Toch waren de opbrengsten wisselend. Sebastien Cathiard had bijna 40hl / ha, terwijl Liger-Belair, ook in Vosne-Romanée, en Henri Gouges in Nuits-St-Georges gemiddeld 25hl / ha hadden. Cruciaal was dat de druiven gezond bleven tot de oogst en dat sortering niet nodig was.

De rode wijnen zijn geconcentreerd met een goede tanninestructuur en donker fruit.

Champagne:

Zeer lage ziektedruk, dankzij droge, zonnige omstandigheden tijdens de zomermaanden – de droogste ooit geregistreerd. Het regende in de laatste week van de oogst, maar de meeste druiven waren al geplukt. De bessen waren meestal klein, maar met een goede uniforme rijpheid, en het potentiële alcoholgehalte was relatief hoog bij de oogst. Rijkdom zou de vintage moeten kenmerken, en Pinot Noir deed het bijzonder goed. Er moet een uitstekende vintage champagne worden geproduceerd.

Champagnedruiventelers mogen dit jaar 10.000 kg druiven per hectare wijnstokken plukken in de wijnoogst van dit jaar, en nog eens 500 kg / ha vrijmaken uit reservevoorradenhetzelfde cijfer als in 2014.

Barillère van het Comité Champagne zei dat de beslissing over de maximaal toegestane opbrengsten was gebaseerd op de waarschijnlijke toekomstige vraag en de huidige voorraadniveaus, waarbij champagnehuizen erop gebrand waren om de voorraadniveaus niet verder te laten stijgen.

In 2014 werden ongeveer 307 miljoen flessen champagne verscheept, een stijging van 0,7% ten opzichte van het voorgaande jaar, maar onder de vroege prognoses. Comité Champagne zei dat de verkoop in de eerste helft van 2015 ‘stabiel’ was in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Rhône:

Noord:

Universeel gezien als een vintage met potentieel van topkwaliteit, hoewel het werd overschaduwd door de nog betere jaargangen van 2016 en 2017. Guigal zal hun speciale Condrieu cuvée Luminescence pas voor de derde keer produceren (vorige jaargangen waren 1999 en 2003). Voor rode wijnen is het behoud van de frisheid en het vermijden van over extractie de sleutel tot kwaliteit met dergelijk rijp fruit.

Witte wijnen zijn geconcentreerd met veel spanning tussen fruit en zuren.

Rode wijnen zijn rijp, krachtig met een goede balans en ouderingspotentieel.

Zuid:

Grenache had tijdens de bloei last van coulure, wat lagere opbrengsten betekent, maar de kwaliteit is buitengewoon veelbelovend. Het alcoholgehalte is hoger dan in de twee vorige jaargangen. Het ouderingspotentieel is minder lang dan 2016.

Witte wijnen zijn verfrissend en rijp.

Rode wijnen zijn rijk en gestructureerd met hoge zuren.

Italië:

Piëmonte:

Een uitzonderlijke oogst dankzij gezonde druiven en uitzonderlijk regelmatige trossen.  Een zeer koude winter met veel sneeuw en een langdurige koele en regenachtige lente vulde de grondwaterspiegel aan, wat hard nodig was tijdens een juli die de heetste ooit was. De oogst is veelbelovend, ook al hadden sommige druiven een relatief lage zuurgraad.

Door koelere en vochtige omstandigheden in augustus en september een goede rijpheid, vooral in Barbaresco. Een kleine oogst van charmante wijnen.

Toscane:

Een koude en regenachtige winter ging vooraf aan een onregelmatige lente, gevolgd door uitzonderlijk heet, droog zomerweer, waardoor kleine trossen Sangiovese ontstonden,                opbrengsten in de hele regio daalden – nog verergerd door verschillende hevige augustus-hagelbuien – hoewel de concentratieniveaus erg goed zijn.

De rode wijnen zijn toegankelijk met veel power en een goed ouderingspotentieel.

Duitsland:

De opbrengsten in het hele land bereikten het tienjarig gemiddelde, hoewel ze van regio tot regio verschilden. In de Moezel bijvoorbeeld is de kwaliteit vooral veelbelovend, maar waren de opbrengsten 8% lager dan in 2014. Ook de Rheingau wordt getipt voor excellentie. Rieslings erg goed maar zelden spannend, terwijl alle Pinots inclusief Spätburgunder over het algemeen rijk zijn, soms zelfs een beetje slap.

Na een uitzonderlijk droge zomer in Duitsland werden de druiven ‘gered’ door de regen in augustus – maar dit resulteerde nog steeds in een late rijping, een lagere hoeveelheid en een hoog alcoholpercentage voor de Duitse oogst van 2015.

‘De wijnstokken beschermden zichzelf door hun vegetatieve groei te verminderen, maar na vele opeenvolgende dagen met temperaturen boven de 40 graden waren ze aan hun limiet’, zei Lorenz Neder, wijnmaker voor Weingut Ewald Neder in Franken.

Door de droogte begonnen de druiven pas in de tweede helft van september te rijpen, volgens Neder. Dit betekende dat de eerder rijpende rassen – zoals Müller-Thurgau – relatief snel moesten worden geoogst vanwege de iets hogere pH en lagere zuurgraad.

Rassen met een langere rijpingsperiode, zoals Silvaner en Riesling, profiteerden echter van het zonnige weer begin oktober.

De warme zomer betekende ook dat de druiven een hoog suikergehalte hebben, wat betekent dat de droge wijnen een hoog alcoholgehalte zullen hebben – 13,5 procent en meer zal gebruikelijk zijn, zei Neder.

‘Tegen alle verwachtingen in is het aroma vrij complex en ontwikkelt het zich mooi in de eerste volledig gefermenteerde wijnen’, aldus Neder.

Spanje:

Catalunya:

Priorat en Montsant zijn in 2015 ongedeerd aan de oogstregens ontsnapt en telers zijn erg enthousiast over de kwaliteit. Mogelijk de beste oogst van de afgelopen vijf jaar.

Rioja & Ribera del Duero:

Ribera was heet en droog in 2015. Oude wijnstokken deden het goed, terwijl jongere wijnstokken het moeilijk hadden. Het volume was tot een derde lager dan in 2014. Lage stikstofgehaltes leidden tot wat moeilijke fermentatie, maar de smaakrijpheid is erg hoog, met zachte tannines en een hoog alcoholpotentieel. De eindproducten bleken veel beter te zijn dan misschien werd verwacht.

Alcohol zal ook hoger zijn dan normaal in Rioja, opnieuw met krachtige concentratie en rijkdom. Een korte, vroege oogst weerspiegelde de rijpheid van de druiven. Regen tijdens de oogst zorgden voor verkoeling. De druiven waren in de hele regio klein en de hogere, koelere wijngaarden van Rioja lieten een bijzonder hoge kwaliteit zien.

De rode Rioja wijnen zijn geconcentreerd, fruit gedreven met hoge alcoholniveaus.

Overig:

Loire Valley:

Lente was erg koud wat resulteerde in een slechte start gevolgd door een warme zomer met hittepieken in het vroege seizoen met als resultaat verschrikkelijk weer tijdens de oogst.

Rode wijnen zijn rijp en hebben power.

Witte wijnen zijn rijp, fruit gedreven met lagere zuren.

Botrytis wijnen met veel concentratie en fijne zuren.

Napa Valley:

Een van de vroegste oogsten in de Napa Valley. Hittepieken tijdens de oogst veroorzaakte uitdroging van sommige druiven. De rode wijnen variëren in kwaliteit met een neiging naar overrijp fruit en hoge alcohollevels.

Port:

Geheel volgens de traditie op Saint Georges Day (23 april) hebben verschillende huizen hun port gedeclareerd, een groot deel van 2015 had de ingrediënten van een klassieke vintage Port. .De weersomstandigheden waren zo goed als overal en voor iedereen perfect. Warm en zonnig op de juiste momenten afgewisseld met koele nachten en minder hete dagen zodat de druiven stabiel ontwikkelen en perfect in balans zijn.

Aan het einde van een uitzonderlijk wijnjaar in de Douro-vallei, is er alle uitzicht op een vintage-uitgifte. Zoals Paul Symington, voorzitter en mede-directeur van de Symington Family Estates, schreef toen de laatste druiven werden geplukt, was 2015 zo’n jaar. Zijn neef en wijnmaker Charles voegde er voor de goede orde aan toe dat 2015 ‘de beste Touriga Franca-druiven ter nagedachtenis produceerde’.

Maar het blijkt dat ‘uitzonderlijk’ en het ‘beste’ van de meest aangeplante druivensoort van de Douro niet voldoende is. Ronduit verklaard door een handjevol producenten is 2015 een van die scherpe, oh-zo-bijna-maar-niet-hele jaren gebleken die meer dan twee eeuwen aan Port-jaargangen accentueren.