Beschrijving
Biologisch
Feudo Montoni bevindt zich in een traditionele baglio (Siciliaans hof), gebouwd in 1469, in het hart van Sicilië. De wijngaarden liggen op een hoogte van 500-700 meter, in een natuurlijk geïsoleerde omgeving, waardoor de authentieke druivenrassen behouden zijn gebleven. Alle druiven komen van pre-phylloxera geënte onderstammen. In de 19e eeuw kwam Feudo Montoni in handen van Rosario Sireci, die oude druivenrassen zoals Perricone, Nero d’Avola en Catarratto herontdekte. Tegenwoordig is het wijnbedrijf in bezit van Fabio Sireci, een afstammeling van Rosario, die het bedrijf van zijn vader Elio heeft overgenomen. Fabio heeft de afgelopen 30 jaar het werk van zijn voorouders voortgezet en behoudt de oude wijnstokken en bijzondere druivenrassen. Hij is betrokken bij elk aspect van het productieproces en werkt volledig biodynamisch.
Op Sicilië wordt Catarratto al sinds mensenheugenis verbouwd en is het de meest aangeplante druif van het eiland. Het klimaat kenmerkt zich door warme zomers en milde winters, én met een vulkanische vruchtbare bodem. De wijngaard, gelegen op 700 meter hoogte met een oostelijke expositie, profiteert optimaal van deze omstandigheden.
Timpa is de naam van de cru waar de druiven vandaan komen. Timpa is een Siciliaans woord en betekent ‘steile helling’ zoals in deze wijngaard die een hellingspercentage heeft van meer dan 70%.
Grillo gedijt uitstekend op grote hoogtes in Sicilië. Dit inheemse druivenras is ontstaan uit een kruising tussen Catarratto en Zibibbo. Dankzij zijn natuurlijke weerstand tegen hitte blijft Grillo, zelfs in het warme Siciliaanse klimaat, opvallend fris en fruitig. De druif staat vooral bekend om zijn levendige zuurgraad, die als zijn grootste troef wordt beschouwd.
De Grillo della Timpa heeft een strogele kleur met groene reflecties en betovert met aroma’s van gele perzik en abrikoos, aangevuld met florale nuances van jasmijn en amandelbloesem. De smaak wordt gekenmerkt door frisse zuren, een verfijnd bittertje en een lange, zachte afdronk.
Serveer met diverse gerechten als gegrilde octopus met citroen, chili en geroosterde tomaatjes, penne con gamberi. couscous met worstjes in kruidige abrikozensaus, griekse kofta met tzaziki en groentepizza met gegrilde aubergine.
13% abv.