Natuurwijn

Natuurwijnen vormen een trend. Weliswaar is het aantal wijnen wat natuurlijk gemaakt wordt laag in aantal, de impact op de wijnwereld is er zeker! Er zijn beroemde restaurants, zoals het Noma in Kopenhagen, die alleen maar natuurwijnen schenken.

De filosofie achter natuurwijnen is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van wijnmaken. Het begint met gezonde druiven, die groeien op onbespoten ‘schone’ grond, alleen dan kan je wijnmaken met minimale toevoegingen en technieken. De wijnmaker ziet zich letterlijk als slechts de begeleider van de wijn.

Er is nog geen regelgeving voor natuurwijnen; diverse producenten zijn wel in organisaties als bijvoorbeeld VinNatur en Association des Vins Naturels verbonden. Elke organisatie heeft zo haar eigen afspraken rondom het maken van de wijn.
Als wij een wijn als natuurwijn bestempelen is dat op basis de informatie die wij vanuit de importeur ontvangen over de wijn

De basis wordt gevormd door biologisch en en in een deel van de gevallen ook biodynamisch geteelde druiven.
Vaak wordt de oogst handmatig geoogst, maar we kennen ook producenten, die juist in de vroege ochtend machinaal oogsten om maximale frisheid te behouden.
De vergisting gebeurt spontaan, met dus de autochtone gisten. Eer worden geen toevoegingen gedaan van suikers, arabische gom of zuren. Alles wat je ervaart is dus echt ‘terroir’.
Sulfiet wordt zeer beperkt (voor de botteling bijvoorbeeld) of soms ook helemaal niet toegevoegd.

Het maken van natuurwijnen is verre van ‘laissez faire’. Om stabiele wijnen te vervaardigingen met minimale interventie is superschoon werken en het proces nauwgezet volgen van het grootste belang.

Natuurlijnen heb je in vele soorten en smaken. De Vughtse Wijnkoperij heeft een serie in het assortiment, waar wij echt qua kwaliteit en smaakniveau echt overtuigd zijn!

Toont alle 19 resultaten

Toont alle 19 resultaten