Oogstjaar 2012

Het ene jaar is het andere niet. Het verloop van het weer beïnvloed de kwantiteit en kwaliteit van de oogst. De Vughtse Wijnkoperij heeft per oogstjaar de meest belangrijkste punten per regio voor je op een rij gezet. De belangrijkste regio’s binnen een land waar wijnen vandaan komen met het meeste rijpingspotentieel. Daarmee kun je gemakkelijk bepalen of bepaalde regio’s in de jaren aansluiten op jouw wensen. Van de meeste wijnjaren, zeker de meest recente, hebben we een ruime selectie beschikbaar. Heb je meer specifieke wensen? Laat het ons weten, zodat we voor je op zoek kunnen gaan!

Algemeen

In zijn algemeenheid gaat 2012 de boeken in als een lastig jaar maar er zijn diverse fantastische wijnen geproduceerd.

Bekijk de wijnen van de Vughtse Wijnkoperij uit het oogstjaar 2012!

Bordeaux

De vintage van 2012 voor Bordeaux was soms klein en moeilijk, maar niet zonder momenten van grootsheid.

De lente was lastig, met vochtige omstandigheden – april was buitengewoon nat – waardoor zowel budburst als bloei werd vertraagd, de laatste vond plaats in juni. De bloei werd echter geteisterd door verschillende problemen, variërend van ongelijkmatig zijn tot problemen met millerandage, coulure en meeldauw. De zomer bracht eindelijk beter weer, maar een hete, droge augustus leidde tot beklemmende hitte en droogte. Deze barre omstandigheden zorgden ervoor dat sommige wijnstokken tijdelijk werden gesloten en de droge periode hield aan tot in september. Pas tegen het einde van de maand namen de temperaturen af, terwijl de laaiende hitte gedurende de dag zakte tot slechts warm, en koele nachten hielpen de druiven op te frissen. Half september zorgde voor wat broodnodige regen en sommige telers begonnen met de oogst voor wit en merlot.

Over het algemeen was de oogst vanwege de aanvankelijke wankele start van het groeiseizoen later dan normaal. De Merlot-oogst, die sterk hersteld was door de regen, werd geplukt van eind september tot begin oktober en het grootste deel ervan was in uitstekende staat. Het was ongebruikelijk dat de appellatie Pessac-Léognan op de linkeroever als eerste begon te plukken, snel gevolgd door de appellatie Pomerol op de rechteroever, die typisch voorop loopt vanwege de nadruk op Merlot.

Omdat Cabernet Sauvignon een later rijpende variëteit is, was de oogst iets lastiger. De regens van begin oktober zorgden voor vochtige omstandigheden, wat leidde tot uitbraken van zowel grijze rot als Botrytis. Dit betekende dat plukkers zowel natte omstandigheden als verrotte druiven moesten ontwijken om de rest van de oogst binnen te halen. De race tegen rot betekende ook dat er wat Cabernet Sauvignon werd binnengebracht voordat het volledig rijp was en zorgvuldig sorteren was essentieel.

De opbrengsten waren iets lager en de resulterende wijnen verschillende in kwaliteit. Over het algemeen waren de witte wijnen erg goed, aangezien een groot deel van de oogst werd geplukt in september, met idyllisch weer. De beste witte wijnen kwamen typisch uit Pessac-Léognan, Graves en Entre-deux-Mers.

De rode wijnen waren iets meer wisselvallig met door Merlot gedomineerde melanges die de neiging hadden om beter te presteren dan Cabernet-zware wijnen. Van de typisch Cabernet-dominante benamingen op de linkeroever waren de beste wijnen – niet verrassend – afkomstig van de beste wijngaarden, en er werden enkele voortreffelijke wijnen gemaakt.

Wijnen uit armere, minder prestigieuze terroirs waren echter over het algemeen minder succesvol en konden groene, samentrekkende smaken vertonen. De appellaties van Pauillac, Saint-Julien, Saint-Estèphe en Margaux werden allemaal geleverd, en de beste voorbeelden hadden de neiging om een ​​evenwichtige en verfijnde structuur te hebben met duidelijk gefocust fruit.

De vintage 2012 biedt zowel uitstekende droge witte en rode wijnen en voor de topwijnen kan de vintage 2012 een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden. Hoewel het jaar verre van een exclusief “Merlot” -jaar is, waren de blends op de rechteroever over het algemeen consistenter, maar er werden nog steeds enkele uitstekende wijnen op de linkeroever gemaakt. Veel wijnen zouden nu goed moeten worden gedronken en de beste wijnen zouden een bewaarpotentieel moeten hebben.

Wit :

Opvallend veel beter dan hun zoetere versies. Pessac-Léognan en Graves zijn beide goed, met meer ‘levendigheid’ dan de gemiddelde vintage.

Rood:

Het maken van goede wijn op basis van cabernet was haalbaar, maar alleen door degenen die over de middelen beschikten voor micromanagement in de wijngaard. Top chateaus maakten kleine hoeveelheden uitstekende wijnen, maar de meeste hebben een gebrek aan diepte en complexiteit.

Zoet:

Zal niet met liefde herinnerd worden door de Sauternes. De krantenkoppen kwamen toen Yquem, Rieussec, Suduiraut en Raymond-Lafon aankondigden dat ze geen grand vin zouden maken. De Barsac-regio had iets betere omstandigheden, maar niemand beweert dat dit een gewilde vintage zal zijn.

Bourgogne:

Een natte, koele lente zag af en toe een aanval van vorst, maar het was de aanhoudende regen die het meest problematisch bleek. Verdere moeilijkheden deden zich begin juni voor toen hagelbuien de regio doorsneden en de benamingen van Meursault, Saint-Aubin, Beaune en Chassagne zwaar onder vuur kwamen te liggen. Gelukkig kreeg de bloei slechts een kleine hit. De vochtige omstandigheden hielden echter in juli aan en kouder dan gemiddelde temperaturen veroorzaakte schimmel. De meeste producenten vertrouwden op dit moment op sprays om de meeldauw te bestrijden en producenten die door biologische en biodynamische wijnbouwprincipes verboden waren, hadden waarschijnlijk het meest geleden.

De temperaturen liepen tegen het einde van de maand op, maar hagelbuien, begin augustus, troffen de meeste van dezelfde appellaties als hierboven genoemd in de Côte de Beaune. In de nasleep van de hagel vormde echte meeldauw een ernstig probleem. Gelukkig begon het weer te verbeteren naarmate de temperatuur steeg, hoewel de hitte af en toe een storm veroorzaakte en sommige druiven, vooral in de Côte de Nuits, leden aan hitte en verbranding. Omdat een groot deel van de oogst was gemaaid door regen, hagel en zonnebrand, was het overgebleven snel rijp voor een oogst in september.  In Marsannay rapporteerden telers geen rot en geen sortering.

Voor de witte wijnen begon de oogst half september voor Chardonnay en ondanks de eerdere problemen van het groeiseizoen, was de overgrote meerderheid van het fruit gezond. De timing was echter essentieel, en sommige wijnen hadden last van te vroeg geplukte druiven waardoor ze een licht groen karakter kregen. Anderen die aan de andere kant werden geplukt, kunnen echter te log smaken. Het plukken voor rode wijnen begon eind september en zorgvuldig sorteren was vereist, maar de Pinot Noir-druiven die het turbulente groeiseizoen doorkwamen, waren meestal klein en geconcentreerd.

De nettoresultaten zijn zeer lage volumes van variabele kwaliteit, maar over het algemeen zijn wijnbouwers verrast en opgetogen over wat er is bereikt. Een kenmerk van 2012 zijn zachte tannines.

De moeilijkheid zit hem in het selecteren van de beste wijnen. De inconsistentie is zodanig dat ze echt op individuele basis moesten worden geproefd en beoordeeld. Dit is waarschijnlijk een vintage waarin je de topnamen, onderhandelaars en domeinen kunt vertrouwen en de onbekenden kunt vermijden.

Wit:

De witte Bourgognes zijn geconcentreerd met veel vulling.

Rood:

De rode Bourgognes zijn rijk met veel dikte en stevig veel maar zachte tannines.

Champagne:

Een uitzonderlijke vintage in Champagne. Ondanks lage opbrengsten dankzij vorst, hagel en ziekte in het begin van het seizoen, zag augustus de omstandigheden dramatisch verbeteren, wat resulteerde in een voorbeeldige rijpheid, zuurgraad en druivengezondheid bij de oogst.

Het oogstgemiddelde in 2012 was iets minder dan 9.000 kg / hectare – aanzienlijk lager dan de maximale toegestane hoeveelheid van 11.000 kg / hectare.

Veel producenten zoals Dom Perignon , Philipponnat, Barons de Rothschild en Paul Goerg, Champagne Boizel en Champagne Tarlant  hebben een vintage uitgebracht.

De Champagnes zijn rijk met gebalanceerde zuren en gemaakt om te ouderen. Dit jaar het beste voor de rode druiven. Non-vintages champagnes bevatten meer reserve-wijn dan elders.

Rhône:

Noord:

Ziet er goed uit voor de Rhône, tegen de trend van het jaar in, in heel Europa. Het wordt gedefinieerd door een lager dan gemiddelde potentiële alcohol – er werd inderdaad enige chaptalisatie uitgevoerd. Zuren zijn over het algemeen ook onder de norm, terwijl de tannines meer uitgesproken zijn dan in 2011. Naarmate ze ouder worden, blijkt 2012 een zeer inconsistente oogst te zijn.

Wit:

Witte wijnen zijn rijp en rond.

Rood:

Rode wijnen hebben veel fruit met lage zuren en een laag alcoholpercentage.

Zuid:

Veel succesvoller dan 2011. Het was een jaar waarin de wijnen lage zuren hebben, in zowel de noordelijke als de zuidelijke Rhône. Alcohol niveaus zijn gemiddeld goed, maar de volumes zijn tot 15% gedaald ten opzichte van 2011. Clement-weer laat in het seizoen zorgde echter voor een ontspannen oogst, en wijnbouwers zijn optimistisch over de resultaten die rijpheid lijken te combineren met wat frisheid. De meeste lijken in hun tienerjaren een hoogtepunt te bereiken.

Wit:

Witte wijnen zijn vol met lage zuren.

Rood:

Rode wijnen zijn gebalanceerd en expressief.

Italië:

Piëmonte:

Een ongewoon hete zomer resulteerde onverwachts in Nebbiolos met een laag alcoholgehalte en een hoge zuurgraad. Een zeer koude februari met een overvloed aan sneeuw , hielp om de waterstanden aan te vullen. Langdurig koel weer, tot ver in april, vertraagde budbreak met twee weken. Het weer werd regelmatiger, met warm weer in juli, maar werd onderbroken door verschillende hagelbuien die de oogst in verschillende wijngaarden in Novello vernietigden. Augustus bleek uitzonderlijk heet te zijn met temperaturen die ver boven de 40 ºC uitkwamen, en de groeicyclus stopte. Regen eind augustus koelde de zaken af en herstartte de (langzame) rijping. Een droge herfst zorgde voor een vertraagde oogst. De beste wijnen tonen krachtige zuren, balans en frisheid. Al met al een lichte vintage maar met diverse uitstekende wijnen op het hoogste niveau.

Rood:

Rode wijnen zijn verfrissend, licht en fruit gedreven.

Toscane:

Een ongewoon milde winter eindigde in een zeer koude februari met veel sneeuw die de grondwaterspiegel aanvulde. De lente was min of meer regelmatig met een warme en droge juni, terwijl de temperaturen meedogenloos stegen in juli en augustus. Net toen de producenten vreesden voor een herhaling van het verzengende 2011 en de wijnstokken maar allemaal stilgelegd waren, deed de regen die eind augustus viel de groei en rijping weer aanwakkeren. Ondanks de intense hitte resulteerde 2012 in medium-bodied, frisse en soms vrij lichte wijnen, misschien wel een welkome afwisseling van de zware en soms alcoholische 2011s.

Rood:

Divers, sommige zijn rijp en fris anderen zijn veel dunner

Duitsland:

Een koele, natte zomer in Duitsland, gered door de late warmte in september en oktober. Ondanks een warme maart, resulteerden de winderige en vochtige omstandigheden in mei in een slechte knopuitbarsting en bloei, en zowel coulure als millerandage waren een probleem. De aanhoudende regen veroorzaakte ook problemen met meeldauw, waardoor de opbrengst verder daalde. De matte vruchtzetting betekende echter dat de druiven die wel werden gevormd over het algemeen vrij klein waren met dikke schil en losjes gebundeld – ideaal om druiven rot vrij te houden. De zomer werd langzaam warmer, maar de hoge temperaturen in augustus voorkwamen verder rot en ziekte, hoewel sommige druiven verloren gingen door zonnebrand. De goede omstandigheden gingen door tot in september en oktober.

Voor de Moezel begon de oogst halverwege de maand en als het op het plukken aankwam, was een zorgvuldige selectie essentieel om verbrande of verrotte druiven te voorkomen. De losse trossen hielpen echter niet alleen ongewenste rotten te voorkomen, maar ook de ontwikkeling van botrytis. Ondanks het gebrek aan nobele rot, zorgde het lange groeiseizoen ervoor dat laatrijpe rassen zoals Riesling een volledige fenolische rijpheid bereikten. Enkele producenten hebben vroeg geoogst en sommige wijnen hadden daardoor een onder-rijp karakter.

De opbrengsten waren over het algemeen in lijn met het lange-termijn gemiddelde, hoewel de Moezel tot 25% van zijn oogst verloor. Over het algemeen wordt aangenomen dat de kwaliteit zeer goed is, en zowel droge Riesling als Spätburgunder slaagden erin om vroeg te vleien, maar ze hadden een gebrek aan zuurgraad. Om eerder dan later gedronken te worden. Nobele zoete wijnen zijn te koop in een nog kleiner aantal dan normaal. De vintage 2012 werd een mooi jaar voor zowel Auslese als Spätlese wijnen, maar was minder succesvol voor zoetere stijlen.

Al met al een lastig jaar dat resulteerde in een aantal zeer goede wijnen, maar de kwantiteit was beperkt en de kwaliteit varieerde. De beste voorbeelden van Riesling, drinken waarschijnlijk uitstekend en zullen in de kelder blijven ontwikkelen.

Spanje:

Catalunya:

Meer elegantie dan in 2011, met Garnacha en Cabernet Sauvignon gedijen in de warme, droge omstandigheden. In sommige gebieden daalden de opbrengsten echter met wel 25%.

Rioja & Riberja del Duero:

Een raar weerjaar in Spanje. Het was de vijfde opeenvolgende kleine oogst, grotendeels dankzij de zeer droge omstandigheden. De resulterende kleine bessen die in Rioja worden geoogst, dit leverde wijnen met een hoge concentratie en een hoog tanninegehalte, maar met een beperkte beweegbaarheid. De oogst van Ribera del Duero is ook gekrompen door droogte, maar daar zijn telers iets optimistischer over de uiteindelijke kwaliteit.

Overig:

Loire Valley:

Ondanks een uitdagend groeiseizoen was 2012 het jaar waarin Muscadet echt schitterde en enkele van de beste exemplaren ooit produceerde. De opbrengsten waren echter ongeveer de helft van het gemiddelde. Sancerre en Pouilly-Fumé deden het beter voor wit en rood, met een goede, uniforme rijpheid, geen rot en een opbrengst in overeenstemming met de norm. Vertraagde bloei vroeg in het seizoen bleek lastig voor Cabernet Franc, omdat herfstregens zorgden voor verdund fruit terwijl telers wachtten op rijpheid. In Anjou, Vouvray en Montlouis werden maar heel weinig gebotrytiseerde Chenins gemaakt, maar droge wijnen zijn veelbelovend in een lichtere stijl.

Napa Valley:

Een spannend jaar, dat een nuttige uitzondering vormt op de korte oogsten die elders zo wijdverbreid zijn. Ideale groeiomstandigheden hebben waarschijnlijk decennialang de beste vintage opgeleverd. Vrijwel alle soorten lijken het goed te hebben gedaan. Eindelijk kwaliteit met kwantiteit.

Port:

De Douro zag droogte en hagel samenzweren om de opbrengsten aanzienlijk te verminderen, met wel 40% op sommige plaatsen. De resulterende kleine bessen hebben wijnen gemaakt met een hoge kleur en een opmerkelijke zuurgraad.

Lage opbrengsten, wijnen met frisheid en aromatische intensiteit. Een goede single-quinta vintage om op middellange termijn te drinken. Drinken vanaf 2020.