Oogstjaar 2013

Het ene jaar is het andere niet. Het verloop van het weer beïnvloed de kwantiteit en kwaliteit van de oogst. De Vughtse Wijnkoperij heeft per oogstjaar de meest belangrijkste punten per regio voor je op een rij gezet. De belangrijkste regio’s binnen een land waar wijnen vandaan komen met het meeste rijpingspotentieel. Daarmee kun je gemakkelijk bepalen of bepaalde regio’s in de jaren aansluiten op jouw wensen. Van de meeste wijnjaren, zeker de meest recente, hebben we een ruime selectie beschikbaar. Heb je meer specifieke wensen? Laat het ons weten, zodat we voor je op zoek kunnen gaan!

Algemeen

In zijn algemeenheid gaat 2013 de boeken in als een zeer lastig jaar. Per land en regio zijn er uiteraard verschillen.

Bekijk de wijnen van de Vughtse Wijnkoperij uit het oogstjaar 2013!

Bordeaux

Er waren vanaf het begin veel uitdagingen in deze vintage – ongelijkmatige en late bloei na een natte lente, vaak gewelddadige hagelbuien eind juli en begin augustus, een natte en warme september die een aanval van rot betekende vlak voor de oogst … noem maar op, de wijngaarden hebben het geleden tijdens de oogst van 2013.

Zelfs in januari was het zwaar, met 51 mm meer regen dan normaal, en de algehele winterregen van oktober tot maart 70 mm hoger dan het gemiddelde over 30 jaar, wat allemaal betekende dat de grond nat en fris bleef, het uitstellen van knopbreuk en scheutgroei. April bleef al vroeg nat, maar de temperaturen verbeterden halverwege de maand, waardoor de wijnstokken op gang konden komen, met een iets gelijkmatigere knopbreuk dan in 2012, hoewel de vorst aan het einde van de maand voor verdere hoofdpijn zorgde in Entre deux Mers, Graves en Blaye. Mei zag 22 dagen regen, de natste in 20 jaar, en over het algemeen hadden de wijnstokken het erg moeilijk om voldoende fotosynthese te maken.

In mei is er niet veel beter nieuws, want de midden bloei vindt 15 dagen later plaats dan gemiddeld onder behoorlijk sombere omstandigheden, vooral voor vroegbloeiende soorten zoals Merlot. Het weer keerde uiteindelijk om in juli, wat een van de warmste maanden van juli in meer dan 60 jaar werd. Hij zag 331 uren zon in vergelijking met 247 in 2012. Helaas leidde de hitte tot stormen, waarbij Pessac Léognan bijzonder zwaar werd getroffen.                  Augustus zag hagelstormen die ongeveer 80% van de oogst in Entre deux Mers gedurende de eerste week of zo troffen, maar uiteindelijk maakten de stormen plaats voor kalm, zonnig weer dat de rest van de maand aanhield. Zelfs met dit uitstel verliep de rijping traag en moeilijk, vooral voor merlot die zo’n moeilijke vruchtzetting had ondergaan. Het betekende dat veel trossen werden afgesneden om de rest te laten rijpen, wat leidde tot kleine opbrengsten.

Toen de oogst aanbrak, hadden uitgeputte wijnmakers te maken met warm maar nat weer, waardoor ze in veel gevallen vroeg moesten oogsten. Al met al een uitdagend jaar dat degenen beloonde die buitengewoon waakzaam waren en niet te hard probeerden te duwen toen de druiven eindelijk in de wijnmakerij waren.

Wit :

Net als bij de rode wijnen in 2013, is er een lichtheid in de Sémillon / Sauvignon Blanc-melanges van Bordeaux, hoewel dit niet helemaal slecht is.

Rood:

Een universeel slechte vintage, geteisterd door ongelijkmatige rijping en verdunning. Rot dwong relatief vroeg plukken. Zelfs op hun best zijn de wijnen vrij licht – hoewel een voordeel hiervan misschien een lager alcoholgehalte is, vergeleken met sommige van de 15% van de afgelopen jaren. Het beste van een slechte partij is te vinden in Pomerol, St-Julien en St-Estèphe.

Zoet:

Overal ongelijke kwaliteit en ondragelijk lage opbrengsten – maar de goede slagen erin om op de een of andere manier de vijandige omstandigheden te overwinnen. De topnamen van Sauternes zijn anno 2013 te vertrouwen op een manier die hun rode tegenhangers meestal niet kunnen.

Bourgogne:

De ongunstige weercondities op verschillende momenten tijdens het groeiseizoen hebben ertoe geleid dat 2013 voor Bourgondische producenten een zeer gecompliceerd oogstjaar was.

De koude en tamelijk regenachtige omstandigheden van de winter gingen door tot ver in de lente en dus was de knopvorming laat. Zoals Laurent Martelet van Domaine Martelet de Cherisey, in Hameau de Blagny tussen Puligny-Montrachet en Meursault, het verwoordt: “ Het leek erop dat de winter niet voorbij ging. ” Mei en juni, elk met steeds hevige regenval en ook koele dagen, deden dat wel maar dit was niet voldoende.

De bloei was ook laat– later dan in 2012 en veel later dan in 2011. De bloei werd continu gestoord door veel regen en veel koelere nachten dan gemiddeld. Dit leidde ook tot coulure en millerandage. Wat allemaal leidde tot een kleine oogst.

In Juli werd het warmer maar nog steeds met veel regen, waardoor er veel verspreiding was van schimmelziekten in de wijngaard. Op 23 juli trof een hevige hagelstorm die wijngaarden verwoestte in het noorden van de Côte de Beaune; sommige gebieden in Volnay, Pommard, Beaune, Savigny-lès-Beaune en Pernand-Vergelesses worden het zwaarst beschadigd. Frédéric Lafarge van Domaine Michel Lafarge in Volnay vertelde: ‘Door die storm hebben we maar een derde geoogst van wat we normaal doen.’

Een zeer trieste situatie voor veel telers in dat deel van de Côte de Beaune, waardoor sommigen in een zeer precaire financiële positie verkeren.

Gelukkig was augustus minder problematisch en leverde het over het algemeen uitstekende zonnige en warme omstandigheden op, maar telers moesten waakzaam blijven tegen schimmelziekten. De hitte van augustus, die erg welkom was, hielp de rijping van de druiven te versnellen, maar desondanks bleef het seizoen ver achter op de vorige jaargangen. In de woorden van Caroline Lestimé, eigenaresse van Domaine Jean-Noël Gagnard, in Chassagne-Montrachet: ‘Augustus was beter dan juli, maar niet echt uitzonderlijk.’

September begon relatief koel, maar werd toen opgewarmd en zorgde voor een deel voor de langverwachte nazomer die nodig was om de wijnen te verbeteren. Veel van de telers verklaarden inderdaad dat dit tweede deel van september een cruciale rol speelde bij het stimuleren – zelfs besparen – van de kwaliteit van de vintage.

De oogst begon echter nog veel later dan wat de afgelopen jaren de norm is geworden in de Bourgogne. Vanwege de verminderde hoeveelheid te oogsten fruit, duurde het plukken iets korter dan normaal – dit komt ook omdat telers zich zorgen maakten over de dreiging van rot en daarom zo snel mogelijk werkten. Paul Zinetti, van Domaine Comte Armand in Pommard, wees erop dat 2013 inderdaad een zeer late en kleine oogst was voor Bourgogne.

Ondanks de moeilijkheden tijdens het groeiseizoen, waren veel telers uiteindelijk tevreden over de kwaliteit van de oogst. Sylvain Pitiot van Clos de Tart in Morey-St-Denis zei: “ De geoogste druiven waren volkomen gezond, zonder botrytis. ” Hij voegde eraan toe dat de resulterende wijnen een verrassende concentratie hadden. ‘Ik zou ze vergelijken met 2001 of 2010’, merkte hij op, ‘ook al moeten we nog wachten op een meer precieze waardering.’

In Chablis waren de omstandigheden redelijk vergelijkbaar met die in de Côte d’Or, met een moeilijke bloei en een late oogst. Vanwege de sterkere dreiging van botrytis hier, werd de kans om in uitstekende omstandigheden te plukken echter vrij kort. Zoals Guillaume Michel van Domaine Louis Michel opmerkte: “ De noodzaak om snel te oogsten was van cruciaal belang omdat de druk van rot belangrijk werd. ” Julien Brocard van Domaine Jean-Marc Brocard beaamt: “ Door botrytis bestond het gevaar dat druiven overrijp werden, de oogst moest dus snel zijn. “Bovendien, zoals Fabien Moreau van Domaine Christian Moreau zei:” Dit vereiste zeer rigoureus werk aan de sorteertafel. “

Ter conclusie sommige wijnen in Chablis tonen complexiteit. Ze hebben een grote vrijgevigheid en rijpheid in de mond, maar niet helemaal de structuur die we normaal van deze regio zouden verwachten. Er zullen ongetwijfeld wijnen zijn die goed zullen verouderen, maar over het algemeen zullen Chablis 2013, vooral de premiers en grands crus, eerder benaderbaar zijn dan normaal.

Ter conclusie voor de witte wijnen zal 2013 echter niet een van de beste jaargangen zijn, hoewel de wijnen nog steeds een aangenaam karakter hebben, dat doet denken aan de jaren 2010, maar zonder dezelfde intensiteit en zuiverheid te bereiken.

De rode wijnen uit 2013 uit de Côte d’Or lijken op de jaren 2008, maar dan met meer rijpheid. Hoewel het geen ster-vintage is, is het toch een vintage waar Bourgogne liefhebbers op korte tot middellange termijn echt van zullen genieten.

Over het algemeen zal er een relatief kleine hoeveelheid Bourgogne uit 2013 beschikbaar zijn en hoewel dit niet als een van de beste jaargangen zal worden aangemerkt, zijn veel wijnen ondanks de moeilijke klimatologische omstandigheden goed uitgekomen. De beste Bourgogne producenten zijn erin geslaagd om voortreffelijke wijnen te maken, en hoewel niet heel Bourgogne in 2013 sensationeel zal zijn, zullen er nog steeds genoeg heerlijke wijnen zijn om van te genieten.

Wit:

Een teleurstelling voor de Bourgondische Chardonnay-telers die hadden gehoopt op hogere volumes dan in 2012. In plaats daarvan werd een korte oogst dankzij de koude lente nog verder verminderd door de zorgvuldige fruitselectie die nodig was na een grillige zomer. Al met al hebben producenten met oog voor kwaliteit zich goed vrijgesproken.

Witte wijnen zijn klassiek, crispy en strak met lineaire lengte.

Rood:

Een ijskoude lente vertraagde de bloei en leidde tot een ongelijkmatige rijping. Producenten hadden te kampen met hagel (vooral in de Côte de Beaune) en zomerse stortbuien, maar ondanks de tegenzin zorgde een drogere september voor een kleine oogst van uitgebalanceerd fruit met een goed potentieel.

Rode wijnen zijn licht en levendig.

Champagne:

‘’Bleek’’ in vergelijking met het stellaire 2012, met een koele lente die leidt tot ongelijkmatige rijping en een van de laatste oogsten in 20 jaar, sinds 1988. Zomerhagel veroorzaakte veel schade in de zomermaanden, maar over het algemeen deden de champenois het beter dan veel van hun landgenoten.

Het omgekeerde van 2012, een Chardonnay-jaar bij uitstek; Ay Pinot Noir was ook succesvol.

De beste wijnen zijn de Blanc de Blancs, waarbij de topvoorbeelden een goede balans tussen suikers, zuurgraad en alcohol vertonen. Een paar wijnen hadden misschien last van een te hoge zuurgraad.

Voor de meeste champagnehuizen was het jaar goed genoeg om vintage cuvées te produceren en veel van de wijnen zouden nu goed moeten drinken. De beste wijnen zijn waarschijnlijk de melanges die meer worden gedomineerd door Chardonnay en sommige zullen waarschijnlijk goed verouderen.

Beste producenten zijn; Krug Clos du Mesnil: Pierre Péters Cuvée Spéciale Le Mesnil; Roger Brun La Pelle Ay Grand Cru.

Rhône:

Noord:

Veelbelovende rode wijnen die wellicht een uitstekende levensduur hebben. Ondanks een trage start en problemen met meeldauw in juni, was het groeiseizoen 2013 goed met fijne warme dagen en koele nachten gedurende de zomer. Regen zorgde voor een snelle oogst (een van de laatste ooit). De meeste witte wijnen worden het best genoten binnen de eerste vijf jaar, maar de beste rode wijnen kunnen nog tientallen jaren meegaan.

De oogst van Noordelijke Rhône startte in oktober. Voor het noorden waren de resulterende wijnen over het algemeen erg goed. De rode wijnen waren fris en puur, maar sommige wijnboeren hadden last van een enigszins hoge zuurgraad. De witte wijnen waren echter over het algemeen uitstekend, met een complex en pittig aromatisch smaakprofiel De noordelijke Rhône schitterde, met de appellations Hermitage, Côte Rôtie en Cornas die allemaal bijzonder rijke, geconcentreerde wijnen produceerden in de klassieke stijl.

Rode wijnen zijn klassiek, puur, rijp en gefocust

Witte wijnen zijn heerlijk aromatisch, geconcentreerd en levendig met fijne zuren

Zuid:

Coulure was dit jaar de schrikaanjagend voor de wijnboeren van de zuidelijke Rhône, waardoor de oogst van grenache drastisch afnam: de Côtes du Rhône in 2013 is wellicht schaars. Zoals vaak het geval is bij lage opbrengsten die gepaard gaan met een zorgvuldige selectie, is de algehele kwaliteit goed, maar over het algemeen alleen voor rijping op middellange termijn.

De Grenache-druivensoort, die enorm belangrijk is voor de Châteauneuf-du-Pape-melanges in de zuidelijke Rhône, had last van coulure en het slechte weer, wat betekende dat veel Zuid-Rhône-producenten moesten vertrouwen op andere druivensoorten om de melanges te voltooien. Syrah en Mourvèdre presteerden goed en werden integrale blendingpartners.

Voor de zuidelijke Rhône begon de oogst in september.. De zuidelijke Rhône had de neiging iets minder succesvol te zijn en slaagde er in het algemeen niet in om de diepte en complexiteit van werkelijk geweldige jaren te bereiken. Er zijn echter een aantal mooie Châteauneuf-du-Pape gemaakt, en er zullen ongetwijfeld een aantal zeer goede wijnen in de mix zitten.

Al met al geen fantastisch jaar voor de Rhônevallei, maar ook geen mislukking. Er zullen een aantal zeer goede rode en witte wijnen zijn die geschikt zijn om nu te drinken en om langdurig in de kelder te bewaren.

Italië:

Piëmonte:

Aanhoudende regen in de winter en de lente vertraagde het uitbreken van de knop en opende de deur voor schimmelziekten, hoewel veel wijngaarden te drassig waren voor tractoren. Vanaf half juli schoten de temperaturen omhoog en bleven hoog in augustus, zij het met koelere nachten. September was erg zonnig en droog, maar de groeicyclus was nog twee weken te laat, waardoor de oogst moest worden uitgesteld. De prognose is voor een vintage die qua kwaliteit vergelijkbaar is met de toch al legendarische jaren 2010. Ze rijpen heel langzaam.

De resulterende wijnen waren over het algemeen briljant. Door het groeiseizoen konden de beroemde grote tannines van Nebbiolo volledig rijpen, maar hun krachtige karakter betekende dat de meeste wijnen enige tijd in het vat nodig hadden om zacht te worden. De wijnen waren over het algemeen uitzonderlijk goed gestructureerd en uitgebalanceerd met elegant fruit en aromatische naast zachte, goed geïntegreerde tannines. De wijnen staan ​​ook bekend om hun verfijnde zuurgraad. 2013 Barolo heeft gemakkelijk het gewicht en de structuur om langdurig veroudering te weerstaan.

Hoewel veel wijnen nu waarschijnlijk goed zullen drinken, zullen velen evenzeer profiteren van langdurige bewaring. Barbaresco zal waarschijnlijk nog ongeveer 15 jaar goed verouderen, terwijl Barolo zich waarschijnlijk nog 25 jaar zal blijven ontwikkelen voordat het zijn hoogtepunt bereikt.

Als conclusie voor Barolo & Barbaresco een klassiek jaar, elegant met frisse zuren, geparfumeerd en een goed ouderingspotentieel.

Toscane:

Voor Toscane was de vintage van 2013 fantastisch. Beschouwd als een ‘klassieke vintage’ vanwege de oogst die begin oktober plaatsvindt. (Vroeger was dit de norm, maar de vorige twee, veel warmere, jaren brachten de oogsten naar het begin van september.) Een zeer koele, natte lente vertraagde het uitbreken van de knop met gemiddeld twee weken. Een zeer natte mei die wijdverspreid en aanhoudend sproeien aanmoedigde, werd gevolgd door een koele juni. Een beeldschoon juli, augustus en september hebben het jaar gered, dat resulteerde in elegante, frisse wijnen, zij het met een zekere soberheid. Over het geheel genomen een veelbelovende vintage, waarbij de wijnen van Montalcino naar verwachting uitzonderlijk zullen zijn.

Hoewel de wijnen als gevolg van de koelere zomer de neiging hadden om minder alcohol te bevatten dan normaal, behielden de beste wijnen een prachtige balans. Het koelere groeiseizoen gaf veel wijnen een elegant, aromatisch smaakprofiel, in combinatie met een knisperende zuurgraad. Hoewel veel van deze wijnen klassiek van karakter waren, waren er enkele ongelukken. Waar de beste wijnen een fris, puur fruitkarakter hadden, leden de ergste onder een gebrek aan alcohol en body in combinatie met een verzengende zuurgraad.

Ondanks dat het op sommige plaatsen wisselvallig was, is de vintage over het algemeen uitstekend. Het merendeel van de wijnen zal nu prachtig drinken en de beste wijnen zouden goed in de kelder kunnen verouderen.

Duitsland:

Voor Duitsland was 2013 een jaar dat verdeeldheid zaaide met enkele hits en veel missers. Een kille lente en een fijne, milde zomer maakten plaats voor nat weer in september en oktober, wat bleek dat veel producenten met verderf te maken hadden.

Oktober bracht nog meer regen, waarbij delen van Pfalz bijzonder zwaar werden getroffen, waardoor hun oogst aanzienlijk werd verminderd. De nachten waren nog niet voldoende gekoeld om vochtigheid te voorkomen, wat leidde tot de ontwikkeling van botrytis.                            Deze weeromstandigheden vertraagden uiteindelijk de oogst.

Veel producenten, vooral degenen die het ergst door de regen waren getroffen, moesten snel oogsten omdat Botrytis in een ongewenst tempo begon te groeien. Sommige producenten hadden geen andere keus dan alleen Auslese wijnen en de zoetere stijlen te maken. Andere producenten, vooral in de Moezel, die vroeg genoeg oogstten om de ergste rot te voorkomen, waren echter vaak alleen in staat wijnen te produceren met een vlak, onderrijp karakter. Producenten die ervoor kozen om te wachten, konden in oktober een korte periode van goed weer plukken, wat resulteerde in wijnen met meer zoetheid maar ook met meer karakter en verfijnd fruit.

Over het algemeen was het een kleine oogst die meer gericht was op zoete wijnen dan op droge wijnen. Veel van de wijnen hadden last van een te hoge zuurgraad, maar de beste exemplaren hadden over het algemeen een rijk, licht botrytiserend karakter en sommige hebben zelfs een aantrekkelijke minerale toon.

Ter conclusie; Een scherp wijngaardbeheer was essentieel om druiven tot rijpheid te lokken en rot te voorkomen. Lage opbrengsten. Kwaliteit aanvankelijk onderschat, maar producenten die nauwgezet genoeg waren in hun selectie, hebben in veel gevallen wijnen gemaakt die superieur zijn aan wat dan ook sinds 2008. De verkwikkende zuurgraad maakt dit een vintage om te bewaren. Uitstekend voor Spätburgunder.

Spanje:

Catalunya:

Zeer gezond fruit bij de oogst, met veel belofte over de variëteiten. Goede kwaliteit uit een warm seizoen en hogere opbrengsten dan in 2012.

Rioja & Ribera del Duero:

Ondanks een koele, natte start van het jaar, luidde een lange droge zomer in Ribera del Duero de volledige rijpheid van het fruit in bij de oogst, met temperaturen onder het gemiddelde die een fijne smaakontwikkeling beloven. Frequente periodes van nat weer in Rioja, samen met de koude lente, resulteerden in wat ongelijkmatige rijping en een vertraagde oogst die in sommige delen in november overliep, maar de opbrengsten waren hier iets hoger dan in 2012 en de producenten zijn optimistisch.

De topwijnen zijn waarschijnlijk afkomstig uit Ribera del Duero, die over het algemeen minder werd beïnvloed door de regen dan Rioja. De meeste wijnen zijn echter het meest geschikt voor vroege consumptie, aangezien weinigen op lange termijn het lichaam tot kelder zullen hebben.

Overig:

Loire Valley:

Een annus horribilis (verschrikkelijk jaar) voor de producenten van Vouvray en Montlouis wier gewassen bijna volledig werden weggevaagd door een hagelstorm in juni.                             Elders een gezonde vintage met een goede zuurgraad, hoewel de koele lente en milde omstandigheden in augustus en september ervoor zorgden dat veel rode wijnen moeite hadden om volledige rijpheid te bereiken.

Ondanks de lastige omstandigheden werden er toch enkele goede wijnen gemaakt; het is gewoon een kwestie van zorgvuldige selectie. De meeste wijnen zullen nu waarschijnlijk goed drinken en hoeven niet meer in de kelder bewaard te worden. Er is ook maar een klein deel zoete wijnen geproduceerd.

Napa Valley:

Ideale weeromstandigheden met gelijkmatige rijping van de druiven resulteerde in een vroege uitbundige oogst.

De rode wijnen hebben power, zijn gestructureerd met veel concentratie.

Port:

Ongewoon koele omstandigheden in april en mei en een tondeldroge zomer vertraagden de ontwikkeling van de druiven, wat resulteerde in een lage opbrengst, laattijdige oogst van over het algemeen hoge kwaliteit.

Een goede single-quinta vintage, vooral in de Douro Superior die aan de septemberregen ontsnapte. Noval en Poças verklaarden. Houd vijf jaar.