Oogstjaar 2011

Het ene jaar is het andere niet. Het verloop van het weer beïnvloed de kwantiteit en kwaliteit van de oogst. De Vughtse Wijnkoperij heeft per oogstjaar de meest belangrijkste punten per regio voor je op een rij gezet. De belangrijkste regio’s binnen een land waar wijnen vandaan komen met het meeste rijpingspotentieel. Daarmee kun je gemakkelijk bepalen of bepaalde regio’s in de jaren aansluiten op jouw wensen. Van de meeste wijnjaren, zeker de meest recente, hebben we een ruime selectie beschikbaar. Heb je meer specifieke wensen? Laat het ons weten, zodat we voor je op zoek kunnen gaan!

Algemeen

In zijn algemeenheid gaat 2011 de boeken in als een wisselvallig jaar. Het verschilt enorm per gebied.

Bekijk de wijnen van de Vughtse Wijnkoperij uit het oogstjaar 2011!

Bordeaux

Na twee uitstekende jaargangen bracht 2011 een terugkeer naar de realiteit.

Dit was een vreemd jaar voor het weer – zoals velen destijds zeiden, het was zomer in de lente, herfst in zomer, lente in herfst. Dus een warme start van het jaar (vanaf januari viel er minder regen dan normaal), dat betekende een vroege knopbreuk en bloei die twee weken eerder was dan in 2010. Vanaf april werden droogtecondities genoteerd, met temperaturen in april 6 ° C hoger dan gemiddeld, en meer zonneschijn dan normaal in juli.

De bloei was gemiddeld genomen op 17 mei, de vroegste datum ooit geregistreerd. Vanaf de tweede week van juni begon het weer te veranderen (met uitzondering van een enorm warm weekend eind juni met temperaturen tot 40 ° C) waardoor druiven in sommige gebieden verschroeide, met name Cabernet Sauvignon op grindbodems.

Tegen de tijd dat juli zelf aanbrak, was de zomer vrijwel verdwenen, met weinig zonuren, koele temperaturen en een regenachtig augustus. In september keerde het goede weer terug om te oogsten, hoewel het voor telers nooit comfortabel was omdat er regelmatig stormen en regen dreigden.

Eén stijl wijn had een duidelijk succes in Bordeaux 2011 – namelijk droge witte wijnen. Witte wijnen houden van koelere zomers en worden niet zo erg beïnvloed door regen voordat ze worden geoogst (ze hebben slechts twee weken droog weer nodig in vergelijking met vier weken voor rood om maximale kwaliteit te bereiken), vooral omdat het hete vroege seizoen betekende dat de bloei snel en gelijkmatig was.

De zoete wijnen van Sauternes en Barsac hadden ook een uitzonderlijke oogst, die qua kwaliteit in de buurt kwam van die van 2001, omdat de koele oogst hun zuurgraad handhaafde en de winderige dagen lieten de botrytis uitdrogen.

Rode wijnen deden het minder goed. De Cabernet Sauvignon-druiven hadden in veel gevallen grote moeite om volledig rijp te worden, wat betekende dat veel wijnen op de linkeroever leden, hoewel de Chateaus die standhielden in oktober werden beloond met veel beter weer. Saint Estèphe werd bijzonder getroffen door een hagelstorm aan de vooravond van de oogst.

Merlot was ongelijk, met enkele successen, maar zoals op de linkeroever werd de rijping in sommige gevallen belemmerd door de regenachtige zomer, wat betekende dat de groene scheuten op de wijnstokken bleven groeien, waardoor de energie van de wijnstok werd weggenomen van de druiven waar hij zich moest concentreren . Over het algemeen deed Cabernet Franc het veel beter, en chateaus met een hoog aandeel aan deze druif in zowel Pomerol als Saint Emilion deden het goed. Enkele goede vroege drinkwijnen aan beide oevers, met fris fruit en enkele uitstekende zachte tannines. Uitstekende restaurantwijnen in veel gevallen, maar niet consistent.

Wit :

De witte wijnen zijn energiek en levendig.

Rood:

Generalisaties zijn moeilijk in dit variabele jaar, maar men is het erover eens dat de kwaliteit na de opwinding van 2009 en 2010 ver te zoeken is, met minder alcohol en over het algemeen ook hogere tannines. Een jaar die we snel mogen vergeten.

Zoet:

Waar rode Bordeaux faalde, zegevierde Sauternes in 2011, met weelderige, rijke, frisse wijnen van uitstekende kwaliteit.

Bourgogne:

Een vroege bloei leidde tot de verwachting dat dit een vroege oogst zou zijn, en dit bleek ook zo te zijn. Er was echter veel gevaar tussen bloei en oogst, en het groeiseizoen was iets van een achtbaan, met hittepieken, hagelbuien en periodes van ziekte die allemaal de zomer doorbraken. Voor de witte wijnen begon de oogst op 20 augustus en zelfs topdomeinen zoals Leflaive hadden tegen het einde van die maand alle druiven binnengehaald. Sommigen wachtten liever af in de hoop meer rijpheid te krijgen, en compenseerden vervolgens het gebrek aan zuurgraad door de malolactische gisting te blokkeren. Veel van de wijnen hebben een zachtheid die velen zal aanspreken, maar liefhebbers van klassieke witte Bourgogne kunnen wijnen in hun favoriete stijl ‘vrij licht met weinig vulling’ vinden.

Chablis had een goede oogst, na een ongelijke zomer, aangezien het mooie weer eind augustus terugkeerde en doorzette tot in september, dus er was geen druk op de domeinen om te vroeg te plukken. Dit zijn genereuze wijnen, aromatisch, evenwichtig en behoorlijk mineraal, en de beste moeten goed verouderen. De Côte Chalonnaise heeft last van de hagelstorm in juli, dus de kwaliteit is ongelijk. Maar verder naar het zuiden in de Mâconnais, versnelde een hete periode eind augustus de rijping, dus de wijnen zijn over het algemeen soepel en zacht, ontworpen om vroeg te drinken. In de Côte de Beaune was Meursault waarschijnlijk de beste van de dorpen, met wijnen die de juiste balans lieten zien tussen sappigheid en spanning. Maar er is een stilistische variatie, grotendeels als gevolg van de oogstdata. Er zijn dus enkele wijnen van extremen (te strak of te zwaar) waarvan de meerderheid hier tussenin zit.

Wit:

Minder rijp dan de vorige twee jaargangen, die in veel gevallen chaptalisatie nodig hebben. Chaotisch weer maakte dit een lastige vintage overall.

Rood:

Teleurstellende kwaliteit met veel rot in de wijngaarden en ongelijke weersomstandigheden het hele jaar door. De resultaten kunnen soms verrassend goed zijn, maar 2010 is een veel veiligere gok.

Champagne:

Opvallend door zijn grillige groeiseizoen, dat warm en droog begon, maar daarna koeler en natter werd in juni en juli. De omstandigheden verbeterden kort in augustus, maar de (vroege) oogst was problematisch.

De Champagne-vintage van 2011 was over het algemeen slecht.

Voor Champagne was het groeiseizoen 2011 buitengewoon moeilijk.

De lente was veel warmer en droger dan normaal met een ongebruikelijk zwoele maart. Een heet, droog april en mei zette zich in deze geest voort en de groei van de wijnstokken liep voor op de normale curve met een bijzonder vroege bloei in de Côte des Blancs. De hete zonnige streak kwam abrupt tot een einde toen een abnormaal koele, vochtige juni en juli zware regenval zag. De hitte keerde echter terug met wraak in augustus en half augustus zag een aantal ernstige temperatuurpieken waardoor sommige wijnstokken het niet trokken. Ondanks deze hittepieken was de zomer over het algemeen koel en nat en hagelstormen in de Côte des Blancs verminderden de opbrengsten aanzienlijk. Producenten moesten worstelen met door hagel beschadigde en verdunde druiven en de daaruit voortvloeiende problemen met rot die volgden – Pinot Meunier was bijzonder vatbaar.

Tegen de tijd dat het oogsttijd was, waren de temperaturen afgekoeld, maar onvoorspelbare regenbuien vormden nog steeds een probleem. De periodieke regens verhinderden in sommige gevallen de ontwikkeling van alcohol, waardoor veel wijnen een gebrek aan body hadden. Chardonnay presteerde over het algemeen beter dan zijn rode tegenhangers. De wijnen hadden echter de neiging om zowel structuur als fruitkarakter te missen met weinig alcohol of zuurgraad om dit goed te maken.

Hoewel er waarschijnlijk enkele Champagnes zijn die een succes waren, was de vintage uit 2011 voor de meesten een slechte vintage en het zoeken niet waard. Zelfs de best gemaakte champagnes zullen nu waarschijnlijk hun beste tijd hebben gehad. Er zijn maar een paar produceten die een vintage hebben uitgebracht.

Rhône:

Het wijnjaar 2011 uit de Rhônevallei was redelijk succesvol.

De lente was onnatuurlijk warm en de zwoele omstandigheden gingen door tot een zomer die daarentegen koeler en natter was dan gemiddeld. Hoewel de abnormaal koude temperaturen de rijping belemmerden, was een voordeel dat het te koud was voor de meeste ziekten en rot en dat de druiven over het algemeen erg gezond waren. September zegende de vintage met een Indiase zomer, die genoeg warme zonnige dagen opleverde om de druiven naar fenolische rijpheid te duwen met behoud van een duidelijk fruitkarakter.

Hoewel er enkele goede wijnen zijn gemaakt, is de vintage niet een van de groten voor de klassieke Zuid-Rhône-benamingen van Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, aangezien de regio’s moeite hadden om de donkere, pittige melanges te leveren waar ze om bekend staan. Hoewel er enkele zeer succesvolle Cinsault, Mourvèdre en Carignan werden gemaakt.

Hoewel de noordelijke Rhône ook dezelfde koele, soms matte zomer kende, zorgde de late maar welkome hitte in augustus ervoor dat de druiven fenolische rijp werden en sommige witte variëteiten leden onder de hoge temperaturen. Desondanks werden er enkele grote, rijke witte wijnen gemaakt, vooral van Condrieu en Saint-Joseph.

De rode wijnen in het Noorden waren ook succesvoller dan in het zuiden, waarbij Syrah een verrassend sterke prestatie neerzette. Hoewel de wijnen dunner waren dan normaal, zonder de body of het gewicht dat bij sterrenjaren hoort. De beste exemplaren lieten nog steeds puur, verfijnd fruit zien met een evenwichtige zuurgraad en ideaal om jong te drinken. Syrah schitterde vaak met een zachte smaak van fris, levendig fruit, bloemige tonen en een elegante, duurzame structuur.

Hoewel het niet echt een uitstekend jaar was, was het verre van rampzalig en had de noordelijke Rhône de neiging om het over het zuiden te trekken. De meeste wijnen zijn geschikt zijn om vroeg te drinken.

Noord:

Vroege regen begin september verdunde wat verder een veelbelovende druiventros was. De kwaliteit is nog steeds goed, maar zeker niet op het niveau van 2010 of 2009, en de meeste rode wijnen zullen na het midden van de jaren 2020 de kelder niet terugbetalen.

De rode wijnen zijn gebalanceerd en fruit-gedreven.

De witte wijnen zijn fris en fruit-gedreven.

Zuid:

Redelijk goede kwaliteit en goede opbrengsten, maar zal niet zo briljant zijn als de voorgaande twee jaargangen. Vaak drogende tannines. Wijnen op leeftijd met de beste namen lijken zelfs onder de maat te zijn.

De rode wijnen zijn inconsistent maar de beste zijn verfrissend en fruit-gedreven.

De witte wijnen zijn licht en fris.

Italië:

Piëmonte:

Een zeer warm jaar dat niettemin heeft geresulteerd in een aantal zeer goede, soepele, rijpe maar niet gestoofde wijnen, ook al stoort het hogere alcohol percentage (15% en soms meer) sommige daarvan uit balans. Een zeer warme april schiep verwachtingen voor een oogst die vier weken eerder dan normaal zou zijn. Een duidelijk koele juni en juli vertraagde de groeicyclus aanzienlijk, maar augustus was zo heet dat Dolcetto op de wijnstok indroogde. Regen begin september versnelde de rijping weer. Koele nachten hebben Nebbiolo gered van over rijpheid, maar toch was de oogst twee weken eerder dan normaal.

De resulterende wijnen waren veelbelovend en zowel Nebbiolo als Barbera waren redelijk succesvol. Vaak waren de beste wijnen het resultaat van druiven die enigszins waren afgeschermd, door het bladerdak of de helling, tegen de volle kracht van de midzomerzon. Producenten die snel waren ontbladerd, hadden daardoor vaak problemen met verbrande druiven. Een zorgvuldige selectie tijdens het plukken werd over het algemeen beloond.

De beste voorbeelden vertoonden een diep geconcentreerd fruitkarakter, rijk aan kleur en rijpe tannines, maar er waren problemen met enige ongelijkmatige rijping en de zuurgraad had de neiging hoog op te lopen. Veel van de wijnen, zelfs enkele van de Barolo’s, waren verrassend geschikt om vroeg te drinken, maar de overgrote meerderheid zal langdurige kelders belonen.

Hoewel 2011 geen legendarisch jaar was voor Piëmonte, werd er een aantal zeer goede Barolo geproduceerd en de beste voorbeelden worden algemeen als uitstekend beschouwd.

Toscane:

Een uitzonderlijk warme vintage met een zeer onregelmatig weerpatroon. Een zeer koude en besneeuwde winter ging vooraf aan een ongewoon warm begin van de lente, hoewel het uitbreken van de knop niet veel eerder was dan normaal. Een groot deel van het groeiseizoen werd sterk beïnvloed door een hittegolf uit Afrika. April was erg heet, gevolgd door een koele mei.                                    Dit patroon van afwisselend koude en warme periodes had een ‘stop-go’-effect op de groei van de wijnstokken. Half augustus bracht record brekende hitte en de druiven leken voortijdig klaar, met een aantal telers die eind augustus plukten om het fruit te redden van de brandende zon. Als eerst werden witte variëteiten geplukt om hun frisheid te behouden. Er waren gevallen waarin zelfs droogijs werd gebruikt om de geoogste druiven koel te houden. September bleef extreem warm en 2011 was het jaar waarin de sorteertafel massaal arriveerde in Chianti Classico. Veel wijnen zijn rijk, maar hebben gelukkig nog voldoende frisheid, al valt te betwijfelen of dit bij langdurige flesrijping zal blijven.

Duitsland:

Zeer goede kwaliteit, met een gemiddelde opbrengst na nog twee sombere jaren. Er is een voelbare opwinding over deze wijnen, met voorbeelden van topkwaliteit over de hele linie van Trocken Riesling en Spätburgunder en record brekende noble wit. De oogst van 2011 voor Duitsland wordt over het algemeen als zeer goed beschouwd.

Ondanks dat het groeiseizoen last had van wisselvallig weer, waren de resulterende wijnen vaak uitstekend. Een ongebruikelijk warme lente veroorzaakte zowel een vroege ontknoping als bloei. In een groot deel van het land viel de vorst in mei echter toe, waardoor de opbrengsten daalden. Deze zwoele omstandigheden zouden niet duren, want er volgde een vochtige zomer. Hoewel de temperaturen nog steeds hoog waren, waren er zowel in juni als juli zware regenbuien. De over het algemeen gunstige omstandigheden zorgden voor een extreem vroege veraison, maar rot was een probleem. Echter, ondanks de luchtvochtigheid, kwam rot zelden voor en een droge september zorgde voor een sublieme nazomer met de ideale verkoelende nachten.

Oktober leverde uitstekende omstandigheden op voor een bijzonder hoogproductieve oogst en producenten die zorgvuldig plukten, werden over het algemeen beloond. De druiven waren meestal rijp, maar behielden frisse, minerale tonen en elegante aromaten. Een van de weinige punten van kritiek die op de wijnen werd geplakt, was dat ze een te rond karakter konden hebben en geen zuurgraad hadden, maar dit was voor het grootste deel een zeldzame zorg. Alle soorten wijn werden geproduceerd van kurkdroog tot de zeer zoete Trockenbeerenauslese. Over het algemeen een uitstekende vintage en veel wijnen zijn nu goed drinken. De beste zullen waarschijnlijk nog jaren in de kelder kunnen blijven liggen, vooral de zoetere stijlen.

Spanje:

Catalunya:

Zeer heet in augustus en september, wat voor enige uitdroging zorgt. Enorm krachtige wijnen met veel vruchtvlees.

Rioja en Ribera del Duero:


Enorm warm jaar en hittestress voor de wijnstokken in Rioja met een lagere zuurgraad dan gemiddeld, maar krachtige, geconcentreerde wijnen van goede kwaliteit. In Ribera del Duero net zo heet, met een zeer krachtige intensiteit , zachte zuren en tannines.

Overig:

Loire Valley:

Behoorlijk veel rotting dit jaar. Muscadet en Touraine waren allebei aangetast door diverse schimmelziektes. Cabernet Franc bloeide alleen op de beste locaties en met een geschikte selectie. Chenin Blanc had een veel beter jaar, vooral Anjou en Coteaux du Layon waren indrukwekkend.

Napa Valley:

Slechte omstandigheden zorgden voor een zeer uitdagende oogst, met meeldauw en botrytis in Napa en Sonoma. De volumes zijn daarom voor het tweede achtereenvolgende jaar laag, waarbij de beste kwaliteit alleen wordt aangetroffen wanneer telers rijp fruit konden plukken vóór de regenbuien in oktober.

Port:

Los van de hittegolf in Juni was het een koele zomer met voldoende wind. Veel regen laat in het seizoen verminderde suiker niveau en vertraagde rijpening. De condities tijdens de oogst waren ideaal. De wijnen zijn rijk, puur en gestructureerd.