Biodynamisch

Bij biodynamische wijnen gelden dezelfde regels als bij biologische wijnen, men gaat echter een belangrijke stap verder in het wijnbouw proces. Biodynamische wijnbouw komt voort uit een levensbeschouwelijke visie die uitgaat van samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos.
De biodynamie gaat dus uit van een totaalconcept van de wereld en van alle leven, van een wisselwerking tussen grond en atmosfeer.
De bioritmen hebben hun invloed op elke vorm van leven. In de biodynamie hecht men hieraan een bijzonder belang.
De zon- en de maanstand bepalen bijvoorbeeld de snoei- en oogstwerkzaamheden. Volgens de oprichter van biodynamische landbouw Rudolf Steiner (1861-1925) bezitten de volle maan, Venus en Mercurius kosmische krachten die de gezondheid van planten kan beïnvloeden en ziektes en plagen kan bestrijden.
Niet alleen hebben de kosmische krachten invloed op de wijnbouw ook maakt men gebruikt van plantaardige, dierlijke en minerale stoffen om de vruchtbaarheid van de aarde te stimuleren.
Net als bij biologische wijnbouw staat een gezonde bodem centraal. Om de bodem gezond te houden wordt bij biodynamische wijnbouw het land met kruidenmengsels bemest. Denk aan kruidenmengsels op basis van duizendblad, kamille, brandnetel, eikenschors, paardenbloem en valeriaan. Deze kruidenmengsels bevatten mineralen zoals kalium, ijzer, kalk, silicium en zwavel en geven de compost levenskracht, zodat deze in staat is nieuw leven voort te brengen.
Het resultaat is een druif met een sterkere concentratie aan mineralen en oligo-elementen. Naast een verbetert effect op de gezondheid, heeft dit ook een rechtstreekse invloed op de aroma’s, op de structuur, het vet en de smaakconcentratie van de wijn.
Een biodynamische wijn voldoet ook aan de eisen van een biologische wijn, de biodynamische wijn draagt daarom ook een het Europese biologische keurmerk naast het keurmerk voor biodynamische wijn: Demeter. (Demeter is de Griekse godin van de vruchtbaarheid)

Toont alle 44 resultaten

Toont alle 44 resultaten